Koncert w ramach V Polsko-Niemieckich Dni Kultury

Fundacja Sound Factory była współorganizatorem projektu Polsko-Niemiecka Fabryka Dźwięku bazującego na współpracy międzyuczelnianej wrocławskiej Akademii Muzycznej oraz Hochschule für Musik Carl Maria von Weber w Dreźnie. W ramach projektu 14 października 2016 roku w Hochschule für Musik Carl Maria von Weber w Dreźnie odbył się koncert orkiestry Sound Factory, na którym zaprezentowane zostały dzieła polskich oraz niemieckich kompozytorów.

Podczas koncertu można było usłyszeć dwie premierowe kompozycje młodych polskich kompozytorów: Mikołaja Gruszeckiego oraz Sebastiana Ładyżyńskiego. Utwór Mikołaja Gruszeckiego powstał na zamówienie Instytutu Muzyki i Tańca i został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kolekcje” – priorytet „Zamówienia kompozytorskie”.

Wykonawcy:

Aleksandra Rupocińska – klawesyn
Mikołaj Gruszecki – fortepian
Barblina Meierhans – komputer
Sebastian Ładyżyński – komputer
Piotr Bednarczyk – komputer
1th Dimension: Anna Martseniuk & Siergiej Belyaev – video
Hyelin Lee – video

Sound Factory Orchestra
Robert Kurdybacha – dyrygent

Program:

Piotr Bednarczyk – Jeż wychodzi z nory na zestaw perkusyjny, Wurlitzer, gitarę elektryczną, kwintet smyczkowy i komputer
Mark André- …ALS…II na klarnet basowy, wiolonczelę, fortepian i live electronics
Mikołaj Gruszecki – Koncert fortepianowy

———

Barblina Meierhans – drchs na klarnet basowy, wiolonczelę i live electronics
Stanisław Krupowicz- Tempo 72 na klawesyn amplifikowany i zespół kameralny
Hyelin Lee – Mosaik na orkiestrę, wideo i live electronics
Sebastian Ładyżyński- @0ms 4 peace na orkiestrę, wideo i live electronics

W organizację wydarzenia zaangażowane były: Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Muzeum J.I.Kraszewskiego w Dreźnie.