Pięć skarbów pod wielkim śniegiem

Spektakl został zrealizowany w październiku 2017 roku w Szkole Podstawowej nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Świdnicy, w Wielofunkcyjnej Placówce Opiekuńczo Wychowawczej „Wiosna” w Krzydlinie Małej oraz w Dolnośląskim Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 13 dla Niewidomych i Słabowidzących we Wrocławiu.

Pięć skarbów pod wielkim śniegiem to polskie tłumaczenie nazwy najwyższego szczytu Indii – Kanczendzongi. Jest to animacyjny spektakl, którego uczestnicy nie oglądają w tradycyjny sposób z poziomu publiczności. Dzieciom towarzyszą dwie animatorki, które prowadzą je przez warstwę scenografii, przedstawiając jednocześnie warstwę fabularną i uwrażliwiając na artystyczne działania.

Główną ideą jest przeżycie doświadczenia zmysłowego na wielu poziomach, po to by mogły brać w nim udział dzieci, które nie mają możliwości poznania wszystkimi zmysłami. Oznacza to, że uczestnicy w trakcie trwania wydarzenia zostają zapoznani z różnymi sensorycznymi elementami scenografii, których mogą dotknąć, czują zapachy unoszące się wokół nich, słyszą muzykę rozbrzmiewającą na żywo w wykonaniu solisty perkusisty, oglądają zróżnicowane barwnie i fakturowo elementy dekoracji czy, w końcu, sami muzykują na dostępnych dla nich instrumentach oraz przedmiotach wydających różnorodne dźwięki. Całość sprawia, że dzieci mogą doświadczać niecodziennych wrażeń rozwijając przestrzeń dotyku, wzroku, słuchu i zapachu.

Wszystkie te elementy uwrażliwiają i dają możliwość do pełnego odebrania oraz zrozumienia historii. W tle wszystkiego snuta jest opowieść na temat wyprawy w Himalaje, którą dzieci odbywają wspólnie z animatorkami. Podczas niej dowiadują się wiele na temat kultury i muzyki Indii, a także problematyki wspinaczki wysokogórskiej Centralną postacią fabuły jest Wanda Rutkiewicz. W 2017 roku przypadła 25 rocznica zaginięcia tej słynnej, związanej z Wrocławiem, polskiej himalaistki.

Partnerem projektu jest Fundacja PZU oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Projekt został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2017. Dzięki partnerom całe wydarzenie było bezpłatne dla uczestników i mogło odbyć się nie tylko we Wrocławiu, ale też w mniejszych ośrodkach, takich jak Świdnica czy Krzydlina Mała.

Pięć skarbów pod wielkim śniegiem to drugi spektakl organizowany przez fundację. W 2016 był to intermedialny spektakl przeznaczony dla dzieci niewidomych i słabo widzących pt. Kosmiczna Dziura, opowiadający o zaginionym na księżycu kontrabasiście, o którym więcej tutaj.