Kosmiczna dziura

Spektakl intermedialny dla dzieci – również z niepełnosprawnością wzrokową

Szczegółowy opis przedsięwzięcia:

Spektakl przeznaczony jest dla dzieci od 5 do 9 roku życia, zwłaszcza niedowidzących i niewidomych. Główna idea spektaklu to umożliwienie dzieciom niedowidzącym i niewidomym sensorycznego poznania źródeł dźwięku, a także zapoznanie dzieci z kontrabasem oraz z ideą przetwarzania muzyki na żywo. W zadaniu tym bierze udział para animatorek. Fabuła przedstawienia dotyczy podróży w kosmosie. Przestrzeń kosmiczna przedstawiona jest przy pomocy warstwy video, warstwy scenograficznej, a przede wszystkim poprzez muzyczne i dźwiękowe skojarzenia.

Spektakl intermedialny ma formę podróży poprzez scenografię. Dzieci zostają wprowadzone w obszar sceny przez parę animatorek, które zabierają je w podróż po metaforycznym kosmosie, w formie labiryntu, gdzie kolejne przystanki wprowadzają nowe elementy dźwiękowe, wizualne, dotykowe odczuwalne poprzez zmysły słuchu, wzroku i dotyku. Celem podróży jest znalezienie ukrytego astronauty-kontrabasisty. Po odkryciu go dzieci mają okazję przyjrzeć się, dotknąć i posłuchać muzyki kontrabasu, a w kolejnej części samodzielnie wydobyć z niego kilka dźwięków.

O realizatorach:

Sebastian Ładyżyński, kompozytor. Urodzony 28 sierpnia 1985 r. we Wrocławiu. Jest absolwentem Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, Podyplomowych Studiów Muzyki Filmowej, Komputerowej i Twórczości Audiowizualnej w Akademii Muzycznej w Łodzi oraz w Szkole Filmowej w Łodzi, a także Studiów Mistrzowskich w King’s College w Londynie. W roku 2012 był stypendystą Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W roku 2014 otrzymał tytuł doktora sztuki z kompozycji we wrocławskiej Akademii Muzycznej.

Jest laureatem konkursów kompozytorskich i filmowych, a muzyka do form wizualnych skomponowana przez niego była prezentowana w kilkunastu krajach na czterech kontynentach (Polska, Niemcy, Austria, Wielka Brytania, Francja, Serbia, Rosja, Japonia, Gruzja, Brazylia, Australia).

Stworzył muzykę do spektakli teatralnych: Teatru Lalek we Wrocławiu, Teatru Maska w Rzeszowie, Zdrojowego Teatru w Jeleniej Górze-Cieplicach, Teatru Lalki i Aktora w Wałbrzychu, Teatru No Kakabus w Pradze, a także podczas studiów wielu spektakli Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej filia we Wrocławiu. Był aranżerem muzyki w filmie Waldemara Krzystka 80 milionów.

Oprócz kompozycji zrealizował kilkadziesiąt nagrań do sztuk teatralnych, filmu, a także muzyki użytkowej, kilkukrotnie uwieńczonych wydaniem w formie CD. Jest realizatorem dźwięku i partii komputera w formacji Sound Factory Orchestra.

Sebastian Ładyżyński jest twórcą spektaklu dla dzieci pt. W jakim morze jest humorze, które prezentowane jest cyklicznie, z wielkim powodzeniem, na scenie Centrum Sztuki Dziecka w Poznaniu.

Michał Dracz – scenograf, grafik, Absolwent Akademi Sztuk piękny we Wrocławiu w pracowni Eugeniusza Geta Stankiewicza. Jako scenograf debiutował w 2003 r. sztuką „Makbet „ W. Szekspira w reż. Wiesława Hejno, współpracował z Wrocławski Teatrem Pantomimy projektując i realizując dekorację w spektaklach Aleksandra Sobiszewskiego, od 2008 roku związany z polską scenną lalkową i młodym pokoleniem reżyserów: Michałem Derlatką,  Joanną Gerigk, Radosławem Kasiukewiczem.

Bartłomiej Chojnacki – kontrabasista jazzowy zakorzeniony w klasycznym, akustycznym brzmieniu kontrabasu. Czerpiąc z tradycji mistrzów instrumentu przetwarza muzykę na swój własny, nowoczesny sposób. Student piątego roku studiów u prof. Jacka Niedzieli-Meiry, aktywny członek wielu wrocławskich projektów, m.in. Przemek Walczak Quartet, High Fly Quintet, Tomasz Wendt Quartet, Łukasz Bzowski Trio, z którymi odnosi sukcesy na festiwalach ogólnopolskich. Do największych z nich należą nagroda publiczności na Getxo Jazz Festival w Hiszpanii z zespołem Freeway Quintet i indywidualna nagroda specjalna na festiwalu Krokus Jazz Festival w Jeleniej Górze.

Agata Chojnacka – koordynatorka projektu oraz współautorka koncepcji. Absolwentka studiów na kierunku Teoria Muzyki we Wrocławskiej Akademii Muzycznej oraz Podyplomowych Studiów na Uniwersytecie Wrocławskim na kierunku Menedżer Kultury. Od 2010 roku zajmuje się czynnym udziałem w organizacji życia muzycznego. Zaangażowana jako wolontariusz w pracy przy Festiwalu Jazztopad (organizowanym przez Wrocławską Filharmonię), współpracowała również z Teatrem Muzycznym Capitol oraz Ośrodkem Działań Twórczych Firlej we Wrocławiu. Pomysłodawczyni i organizator Festiwalu Inicjatyw Artystycznych StArt Fest, którego dwie edycje odbyły się na wrocławskiej Akademii Muzycznej (listopad 2013, grudzień 2014). Festiwal prezentował osiągnięcia studentów szkół artystycznych z Wrocławia (Akademia Sztuk Pięknych, Akademia Muzyczna, Szkoła Teatralna) i był jedyną taką imprezą na terenie całego kraju. Kilkakrotnie brała również udział w organizacji Studenckich Konferencji Międzynarodowych i Ogólnopolskich z zakresu Kompozycji i Teorii Muzyki, odbywających się na wrocławskiej Akademii Muzycznej. Od roku 2014 jest członkiem zarządu Fundacji Sound Factory, która zajmuje się organizacją wydarzeń artystycznych i promocją młodych talentów. Jest tam odpowiedzialna za koordynację projektów prowadzonych przez Fundację na terenie Polski oraz Europy.

Spektakl Kosmiczna dziura został dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Premiera odbyła się w listopadzie 2016 roku w Centrum Technologii Audiowizualnych we Wrocławiu.